Semua ibu bapa pasti berharap anak mereka memiliki otak cerdas dan berbakat. Selain galakan daripada ibu bapa, pemakanan yang seimbang dan mengandungi khasiat tertentu dapat meningkatkan kecerdasan otak bayi seawal usia.

Justeru, ibu bapa memainkan peranan penting dalam memastikan anak mereka menjauhi makanan yang tidak menyihatkan seperti makanan mengandungi bahan kimia yang bukan saja memberi kesan terhadap kesihatan tapi menyebabkan anak tidak dapat memberi tumpuan ketika belajar.

Berikut disenaraikan sembilan makanan semula jadi yang dapat merangsang kecerdasan otak bayi dan kanak-kanak yang boleh diamalkan sejak usia bayi menerima makanan pejal.

1. Ikan

Image result for ikan

Pakar sering menyarankan untuk memilih ikan mengandungi asid lemak bermanfaat seperti salmon kerana ia sumber terbaik asid lemak omega-3 yang penting untuk fungsi dan pertumbuhan otak anak.

Beberapa kajian juga membuktikan, mereka yang gemar memakan ikan mengandung omega-3 memiliki daya fikiran tajam dan mencatat hasil baik dalam ujian kemampuan mental.

2. Telur

Image result for telur

Ia sangat mudah dan murah, juga amat berkhasiat. Telur ialah sumber protein – kuning telur mengandungi kolin yang berkhasiat membantu perkembangan otak. Biasakan secara rutin memberikan sarapan atau makan malam yang sihat untuk anak dengan menu daripada telur.

3. Kacang

Image result for kacang

Kacang kaya vitamin E dan antioksidan yang dapat melindungi membran sel otak daripada radikal bebas terutama kacang macadamia dan badam. Untuk hasil terbaik, pilihlah kacang yang rendah gula dan natrium.

4. Sayuran berwarna

Image result for sayuran berwarna

Tomato, bayam atau labu ialah makanan yang kaya antioksidan. Makanan ini dipercayai dapat membantu mempertahankan kekuatan dan kesihatan membran sel. Semakin segar dan cerah warna sayuran, makin tinggi kandungan antioksidannya. Beberapa sayuran juga memiliki manfaat mencegah kanser.

5. Oat atau oatmeal

Image result for oat


Oat mengandungi karbohidrat yang akan diserap secara berperingkat oleh otak anak selama proses belajar di sekolah. Oat juga sumber yang baik untuk vitamin E dan B serta potasium dan zink yang membantu tubuh dan otak bekerja secara optimum.

6. Buah beri

Image result for buah beri

Buah seperti strawberi, beri biru dan beri hitam kaya zat antioksidan seperti vitamin C. Sejumlah kajian menunjukkan buah beri dapat memperbaiki daya ingatan.

Beri biru dan strawberi patut menjadi pilihan terbaik untuk makanan otak anak. Dalam satu kajian menunjukkan makanan yang mengandungi kadar flavonoid tinggi (strawberi, beri biru dan jenis beri lain) dapat memperlambatkan penurunan fungsi kognitif otak.

7. Kacang hijau

Makanan ini salah satu yang sangat disarankan untuk anak kerana kandungan nutrisinya yang sangat lengkap. Selain tinggi kadar protein dan karbohidrat kompleks, kacang hijau juga memiliki kandungan vitamin C, asid folat, zat besi, zink, potasium, magnesium, tembaga, mangan, fosfor dan tiamin yang semuanya penting bagi tubuh dan perkembangan otak.

8. Susu dan yogurt

Image result for susu dan yogurt

Produk tenusu termasuk yogurt ialah makanan yang kaya protein, vitamin D dan B yang berperanan penting dalam pertumbuhan jaringan otak, neurotransmitter dan enzim. Yogurt ialah makanan yang semi padat sehingga lebih mudah dicerna dalam proses metabolisme tubuh.

Penelitian terbaru juga menunjukkan, kanak-kanak dan remaja memerlukan vitamin D 10 kali lebih banyak daripada yang disarankan. Vitamin D berguna untuk memelihara siklus hidup sel serta fungsi saraf dan otot.

9. Daging lembu bebas lemak

Image result for daging lembu bebas lemak

Makanan ini ialah sumber zat besi yang dapat membantu anak kekal bertenaga dalam memberi tumpuan di sekolah. Daging lembu tanpa lemak ialah sumber terbaik zat besi kerana mudah diserap oleh tubuh. Faktanya, 28 gram daging lembu setiap hari membantu tubuh menyerap zat besi daripada sumber makanan lain.

Daging lembu juga mengandung zink yang membantu memelihara daya ingatan.

Ibu tiada masa untuk menyediakan makanan lengkap ini ?

Jangan risau Nutri Eye By Ainun Beauty dapat membantu anak anda

Image may contain: text

BAHAN-BAHAN DI DALAM NUTRI EYE SERTA KHASIATNYA

1. KURMA
-mengatasi rabun malam
-mengandungi vitamin A yang penting untuk mata
-Sebagai energy booster
-mencergaskan dan tingkatkan daya focus minda

2. SUSU KAMBING
-kuatkan sistem Imunisasi badan
-Tingkat daya fokus minda serta mata
-Kuatkan daya ingatan
-Vitamin A yang tinggi berbanding susu lain. Vitamin A sangat bagus untuk mata.
-Bantu perkembangan sel otak dan saraf
-Mencegah osteoporosis
-Cepatkan pembentukan tulang

3. BADAM
-Lancarkan peredaran darah
-Mencegah osteoporosis
-Kuatkan daya ingatan
-Cantikkan kulit
-Menambahkan tenaga

4. KISMIS
-Makanan minda
– Kaya dengan kalsium, zat besi, mangan, magnesium, fluoride dan zink
-Antioksida yang tinggi
-Mencegah anemia
-Bagus untuk sistem penglihatan
-Bertindak sebgai antibakteria dan anti radang
-Bagus untuk jantung

5. KOKO
-Kurangkan stress
-Menlambatkan proses penuaan
-Mengawal tekanan darah
-Mengawal kerosakan sel dan tisu badan
-Bagus untuk kulit
-Menurunkan kolestrol
-Tingkatkan kesihatan mata
-Bagus untuk minda

6. HAZELNUT
– Baik untuk minda
– Bagus untuk tulang
– Bagus untuk kulit
– Menbantu untuk diet
– Menberikan tenaga

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Need help? Let's chat with us!

We are here to help you! Do not hesitate to ask us anything. Click below to start chat.

Manager

Amalina

Online

Amalina

Hi! Apa boleh Saya Bantu? 00.00
Scroll to Top